Biografie

Geboren in Alkmaar, opgegroeid in Limburg, groot geworden in Groningen.

Creativiteit is een rode draad in mijn leven. Toen ik op de middelbare school zat had ik al een expositie van schilderijen en richtte een alternatieve schoolkrant op.

Toen ik een vervolgopleiding deed (scheikunde) richtte ik ook een theatergroep op, op basis van eigen poëzie (Sfinx PodiumPoëten) en trad daarmee in het hele land op.

Tijdens de opleiding daarna (milieukunde) richtte ik een theatercollectief op, had een succesvol online podium als DigiDichter, initieerde drie bands op basis van poëzie (Duystr, CapCam, Muze), won muziek- en theaterprijzen. Er woedde in België een discussie wie zich de Vlaamse DigiDichter mocht noemen.

Omdat ik het zo druk had hiermee ben ik vlak voor de eindstreep gestopt met de studie en volledig de theater- en film wereld in gegaan. Zo regisseerde ik Macbeth als schouwburg voorstelling, herschreef Anna Karenina voor theater voor een studentengroep en tourde hiermee in Noord Nederland, werkte bij het NNT, Pavlov, en heb aan enkele films meegewerkt. In de tussentijd schreef ik veel poëzie waarmee ik ook optrad, en een vijftal romans.

Aangezien ik een opgroeiend gezin had koos ik voor een dayjob en maakte een goede carriere in IT waar ik mijn creativiteit en wetenschappelijke insteek goed kon samenvoegen.

Inmiddels staan mijn kinderen vaker op het podium dan ik. Eén van de bands uit de theatertijd is nog steeds mijn muzikale uitlaatklep.

Van mijn dochter die zelf een creatieve duizendpoot is kreeg ik potloden en een schetsboek, “Je moet weer gaan tekenen ouwe” – en zo gezegd zo gedaan. Portretten lukten me vroeger nooit en nu wilde ik dus precies dat gaan leren. Ruim 50 portretten heb ik getekend, steeds met een leerdoel en steeds beter lukte het me een gelijkende beeltenis te maken.

Mijn werk speelde zich meestal in de Randstad af en toen corona kwam viel al mijn reistijd weg. Dat gaf me tijd en rust om schilderen weer op te pakken. Begin 2021 heb ik penselen en acrylverf gekocht en ging ik aan de slag. Al snel verruilde ik acryl voor olieverf. Inmiddels (eind 2022) heb ik tientallen schilderijen gemaakt en mijn techniek verbeterd. Maar ik ben er nog lang niet.

Marcel Houtzager.