Realisme in olieverf

Ik heb mijn hele leven gecreëerd, van tekenen tot theater, muziek tot meubels,  maar heb het beeldende werk enige jaren niet gedaan om mij te focussen op gezin en stabiliteit daarvan. Totdat één van mijn kinderen me potloden en een schetsboek gaf, waarop ik het tekenen weer heb opgepakt als een uitdaging: niet gaan doen wat je kunt maar ga doen wat je nog niet kunt. Portretten zijn me voorheen nooit gelukt maar ik ben deze uitdaging aangegaan en heb mezelf hierin steeds verder verbeterd. De vervolgstap was logisch: olieverf. Gaandeweg kregen mijn werken meer diepgang en betekenis, en zocht ik andere manier om een emotie over een persoonlijkheid over te brengen. Realisme is hierbij voor mij de enige manier waarop ik wil schilderen. En toen ik een stilleven maakte van enkele dingen die me dierbaar waren zag ik de meerwaarde: deze dingen zijn niet alleen deze objecten maar ook een afspiegeling van mijzelf.

zelfportret in objecten

Wat technieken betreft maak ik graag gebruik van wat de oude meesters al wisten. Daarom zijn de meeste van mijn werken opgebouwd volgens hun principes: de compositie (locatie en contrast) moet eerst staan, dus dat doe je in grijstinten (grisaille of doodverf). Pas wanneer dat tot in detail klopt breng je kleur aan (glacering). Net zoals een theaterdecor dat bij TL licht mooi is, maar echt gaat leven in een volledig lichtontwerp, zo is dat ook met schilderijen. Wat in grijstinten al tot je verbeelding spreekt, zal je pakken in kleur. Een lied dat gespeeld op een enkele gitaar al in je hoofd blijft hangen zal met toevoeging van meerdere instrumenten een hit kunnen worden.

jongste werk: naderend onheil

Ik maak ook werk in opdracht, mocht je willen overleggen kun je me via instagram benaderen of op info kringelding dioneo punt net. De prijsstelling is eenvoudig: 75 eurocent per vierkante centimeter, lijstwerk niet meegerekend.

Melkkan met fruit

Hieronder een overzicht van huidig werk

De serie “Musica”

Elegantie, beweging, complexiteit, muziek is van alles. Altijd aanwezig, niet zichtbaar.

Portretten in accessoires

In deze werken wil ik een persoon vastleggen zonder de persoon af te beelden. Het gaat dan niet om een letterlijke beschrijving van de persoon maar juist in zaken die dit mens definiëren. Zie het als een stapeltje dingen die op een tafeltje bij de ingang van een restaurantje liggen, en je weet: “hé, mijn broer is er ook!

Deze manier van iemand vastleggen vind ik interessant omdat het op een heel ander kwalitatieve manier iets zegt over de persoon. Een dergelijk portret kun je ook nog eens boven je bank hangen zonder dat een nieuwe bezoeker een mening over jou vormt (wat een arrogante ijdeltuit is dat zeg!)- alleen je naasten zullen je herkennen en aan je denken als ze dit zien.

Voor mij als kunstenaar zit hierin de uitdaging dat je elke keer verschillende materialen en texturen kunt combineren: een glazen knikker en een leren armband op een houten snijplank geeft mij een texturele uitdaging die groter is dan elke keer huid, haar, linnen. Terwijl het geheel der dingen een grotere uitdaging is dan een simpel stilleven, waarbij zaken meestal op elkaar afgestemd zijn en een minder persoonlijk verhaal vertellen.

Klik op het link-ikoontje voor meer info over het schilderij.

Stillevens

In stillevens gaat het mij om uitdrukking van materiaal, in een afgewogen compositie. Hierbij maak ik graag gebruik van kleuren die op elkaar afgestemd zijn. Wat betreft onderwerpen hou ik er wel van om een beetje spanning door te voeren, het liefste met anachronismen. In een klassiek stilleven een stopcontact of USB stick plaatsen kan ongemerkt een spanningsveld opleveren.

Klik op het link-ikoontje voor meer info over het schilderij.

Portretten

Niet zozeer een kopie van de persoon maken want dan had een foto ook gekund. Door wel natuurgetrouw te werken (geen onderkin weglaten) maar toch met je compositie en kleurstelling iets over de persoon zeggen.

Klik op het link-ikoontje voor meer info over het schilderij.

Landschappen

Landschappen op land of op zee, om een moment of een gemoed vast te leggen, of simpelweg een herinnering.

Klik op het link-ikoontje voor meer info over het schilderij.

Overig