Musica – serie

Meerdere schilderijen in een thema, “de muziek in je hoofd”. Muziek is overal aanwezig maar vooral in je hoofd. Muziek is zo’n complex geheel van verschillende toonhoogtes tegelijk en ritmes door elkaar heen, er bestaan duizenden verschillende soorten muziekinstrumenten. Een film zonder muziek? Zelfs wachten aan de telefoon is te doen als er muziek is, probeer het maar eens zonder.

Deze serie over muziek in je hoofd gaat uit van de elegantie van muziek, de impact die het op je kan hebben.

Ik kan niet zonder.


Musica 1 – Zijden dans – olieverf op paneel, 61 cm breed, 91 cm hoog

Zijden dans

Zacht ruist haar zijden jurk als ze danst op de melodie die ze in haar hoofd hoort. Ze waant zich onbespied. Bijna iedereen danst wel eens als er niemand is. Muziek is ongrijpbaar maar laat zich niet loslaten. Hoeveel melodietjes van tientallen jaren geleden heb jij nog in je hoofd? Soms steekt er eentje ineens de kop op en kun je niet op de titel komen. Dat heeft deze dame ook. Aan jou om in te vullen welke melodie in haar hoofd speelt.


Musica 2 – Zwanenmeer – olieverf op paneel, 91 cm breed en 61 cm hoog

Zwanenmeer

De balletdanseres in opperste concentratie voor de voorstelling. Muziek is voor haar niet alleen ritme en tekst maar ook bewegingen, ademhaling. Terwijl ze het lint voor haar spitzen omwikkelt gaan de passen en de melodie door haar hoofd.


Musica 3 – Zes snaren – olieverf op paneel, 61cm breed en 91cm hoog

zes snaren

Vingergrepen, slagritmes, akkoordenschema’s, B7#5, flageolet en transponeren. Een gitaarspel is als een dans van de vingers, grepen die een ongeoefend speler niet voor elkaar krijgt. Deze jongedame hoort de openingsakkoorden al en voelt de spanning in haar vingers, voor ze het podium op gaat.