Portret – Eva, natuurlijk

2023 – Olieverf op 61 bij 91 cm houten paneel

Status: verkocht

Dit schilderij is een oefening in geduld maar ook van planning.

In een klein halfuur heb ik een korte fotosessie gehad met Eva, waarbij van tevoren al een heel duidelijk beeld bestond van hoe het schilderij er uit moest komen te zien. Na enig overleg is 1 foto gekozen.

Op de foto heeft ze een kaars op een schoteltje staan en deze kaars staat nogal scheef. In het schilderij is het schoteltje er niet, en druipt kaarsvet van haar handen, om haar doorzettingsvermogen en vastberadenheid te benadrukken. De achtergrond is vervangen door een bos in de nacht, en haar linkerhand heb ik op het schilderij weggelaten.

Tijdens de weken dat ik aan dit schilderij werkte, is de tattoo op haar rechterarm flink uitgebreid, dit heb ik natuurlijk wel in het schilderij verwerkt.

Het werk is eerst in gebrande omber geschetst en vervolgens in 9 sessies volledig in zwart-wit geschilderd. Daarna volgden nog 7 sessies om dunne transparante kleurlagen toe te voegen. Je blijft dus de onderschildering zien en bouwt langzaam de kleuren op. Tegen het einde heb ik de tatoeage over de huid heen geschilderd, en toen deze droog was, weer een dunne laag huidtint zodat de tattoo ook echt ‘onder de huid’ zit.

Inmiddels hangt dit werk ingelijst en wel op een mooie plek in het huis van Eva.