Stilleven – zelfportret in voorwerpen


2022 – Olieverf op 30 bij 40 cm houten paneel.

Status: Privé collectie. € 900,=

Deze voorwerpen definiëren mij. Een creatief romantisch denker.

Een kaars als beeld van de romantische geest. Rode wijn als teken van levensgenieter. De combinatie staat dan weer voor het beeld van de dichter.

De kandelaar staat op een uitgave van Poesjkin, uit het sterfjaar van Dostojevski – een schrijver waar ik erg veel van heb gelezen en van wiens werk ik in het begin veel invloeden terugzag in mijn eigen schrijfwerk. Ik heb me daarvan moeten los worstelen. Poesjkin wist als geen ander dat de geest het scherpste instrument is van de mens.

Verder een oude uitgaven van Camera Obscura, om zowel mijn liefde voor oudere kunst als de taal te benadrukken.

De tube zwarte olieverf die er ligt – daarmee heb ik dit schilderij gemaakt, evenals het penseel.

Het linker witte vlak is het houten paneel waar ik uiteindelijk dit werk op heb gemaakt. De grijze achtergrond is de verwarming waar het uiteindelijke schilderij op staat. Allemaal kruisverwijzingen.

Dit soort werkjes vind ik het meest interessant om te maken, om voorwerpen bij elkaar te brengen die op de een of andere manier iets zeggen over de persoon.

Een gitaar met een halsbandje van een kat, verder een squash bal naast een leeg bierflesje.

Een dobbelsteen van Dungeons&Dragons, een gebogen sleutel, lipje van een blikje, een gum en een wortel.

Een pot nutella naast een tennisbal, een stethoscoop en een waaier.

Jou zegt het niets maar de intimi van de persoon wel. Waar kom je vandaan, waar wil je heen, waar droom je van? Dat zijn standaard vragen die ik stel voor ik hier aan begin.

Dit is opgezet als grisaille met vier glaceerlagen. Hiervoor heb ik altijd op doek gewerkt, dit was de eerste houten ondergrond die ik gebruikt heb en ik moet zeggen dat ik eigenlijk niet anders meer wil.

Hieronder de vier stadia waarin dit werk is opgebouwd.

Als eerste zorg je er voor dat alles op de juiste plek staat, zodat de ruimtelijke compositie op orde is. De tweede stap is, nog steeds in grijstinten, het grootste contrast aanbrengen. Dus de donkerste en de lichtste tinten. Vervolgens ga je alle tussenwaarden aanbrengen en vervolgens details. En als laatste, als alles tot in detail in grijstinten staat, breng je hele dunne kleurlagen aan. Elke laag moet goed drogen voor je een volgende laag doet. De wijn bestaat uit vier lagen, de boeken zijn drie lagen.